Tartă rapidă cu praz
Prazul este o rudă mai… discret parfumată de-a cepei și usturoiului, care ar trebui mai des introdusă în meniu pentru că este extrem de sănătoasă. Detoxifică pielea, protejează împotriva razelor solare, stimulează creșterea părului, datorită conținutului său bogat în fier, ceea ce ajută și la combaterea anemiei, protejează vasele de sânge, este benefic pentru sănătatea oaselor prin conținutul său bogat de vitamina K, reduce inflamațiile, favorizează digestia și procesul de slăbire prin conținutul mare de fibre, are un conținut redus de calorii, menține colesterolul la nivel optim, ameliorează gripa și răceala, are un mare conținut de antioxidanți, protejând împotriva cancerului dar și împotriva îmbătrânirii la nivel celular, îmbunătățește vederea.
După cum vezi, este un superaliment și acesta este motivul pentru care îți propun o rețetă care are prazul în rol principal. Chiar dacă este o rețetă vegetariană, nu înseamnă că nu o poți include ca garnitură la orice fel de friptură poftești iar pe deasupra mai este și simplu de preparat, sățioasă dar ușoară. Ai nevoie de 24 de biscuiti graham cu conținut mai scăzut de zahăr sau crackers pe care să îi fărâmițezi cât mai bine și să îi amesteci apoi cu șase linguri de margarină topită, până când obții consistența unui nisip ud. Ca orice rețetă vegetariană, este potrivită și pentru perioadele de post, de aceea este cu margarină, dar dacă o vrei cu un plus de savoare și o pregătești ca garnitură pentru vreo friptură, poți înlocui margarina cu unt. Amestecul de biscuiți cu margarină sau unt se pune într-o tavă cu pereți detașabili și se presează uniform.
Separat, într-o tigaie mai adâncă, pune trei-patru linguri de ulei și călește un ardei roșu tocat mărunt cu șase bucăți de praz tăiate în rondele fine. Presară un praf generos de sare, pentru a lăsa sucurile din legume să iasă mai ușor și acoperă tigaia cu un capac, preț de două-trei minute. Adaugă un pahar de vin alb sau de cedru, o ceașcă de piure de roșii și o cană de măsline. Lasă să fiarbă la foc mic, ca să scadă lichidul dar ca să se topească bine și prazul care este bogat în fibre și trebuie preparat cu atenție. Gustă și adaugă sare și piper după preferință. Dizolvă un plic de gelatină într-un pahar cu apă rece și amestecă apoi cu prazul, după ce s-a mai răcit puțin. Toarnă compoziția peste blatul de biscuiți și dă tava la frigider pentru cel puțin două ore. Dacă rețeta nu este de post, înainte de a adăuga gelatina, poți amesteca și un pahar de brânză rasă. Aceasta nu doar că o duce la un alt nivel de arome dar ajută chiar ea la legarea compoziției.
Iată, deci, o mâncare delicioasă, sănătoasă și care este o bună sursă de inspirație și pentru alte legume cu care poți înlocui prazul. Blatul este același, este ușor de pregătit și foarte gustos, iar umplutura rămâne la aprecierea fiecărui bucătar, cu condiția să nu umezească blatul.
Leave a Comment