Într-o Sâmbătă Altfel dintr-o întreagă Săptămână Altfel, a venit Iepurașul! Nu putea lipsi de la întâlnirea lui cu copiii cuminți la… Cartierul General al Moșului Nicolae și Moșului Crăciun, Biserica Sfântul Nicolae Vechi din Constanța! Am fost martora unei întâlniri de poveste și pentru asta îi mulțumesc părintelui Marius Moșteanu, cel care cu copilul din el purtat cu mândrie la… reverul straielor sale de tată, de bunic dar și de duhovnic, s-a transformat în ajutorul Iepurașului!

Într-o Săptămână Altfel cu vreme capricioasă am descoperit cum copilăria a pus stăpânire pe biserică, unde copii de toate vârstele și de toate… capriciile s-au adunat ca să ne dea o lecție de ”dragoste la prima vedere”. Nu se cunoșteau între ei, dar până la venirea părintelui care încă mai spovedea în chilia sa, s-au simțit ca la ei acasă, jucându-se unii cu alții așezați pe jos și atrăgând în discuțiile lor și părinții sau bunicii, ajutându-i și pe aceștia să socializeze cu cei de vârsta lor. Ba au mai tras cu ochiul și prin gaura cheii de la ușa chiliei, spre amuzamentul general! La apariția părintelui, s-au oprit din joacă și s-au aliniat cuminți, ca la un semn, cu părinții și bunicii alături, pentru a-și primi Sfânta Împărtășanie dar și darurile Iepurașului, de la părintele Marius, așa cum îl știm cu toți. Râzând, plângând, luminând biserica la propriu și la figurat cu frumusețea lor autentică dar și cu… încălțările lor cu senzori luminoși, copiii ne-au oferit cu dărnicie o mică lecție de trăit din plin momentul, oricât de capricioși ar fi ei sau vremea de afară.

Spunea părintele în predica sa de ieri de la Rânduiala Scoaterii Sfântului Epitaf că ”atât de bun este Dumnezeu încât parcă ne trimite din Cer un zâmbet”. Se referea la vremea capricioasă din timpul acestei Săptămâni Altfel și am înțeles că, de fapt, este perfectă pentru toată lumea, ne mulțumește Dumnezeu pe toți, și pe cei cu credința cât un grăunte de muștar, și pe cei cărora le-a… sărit muștarul de la atâtea grătare încinse în jurul bisericii și peste tot prin oraș pentru a marca altfel un 1 Mai dintr-o Miercuri Altfel, și pe cei care chiar au folosit din plin muștarul pentru a trăi experiența completă a micilor pentru care s-au strâns din toate colțurile țării aici, la mal de mare. Sunt convinsă că în modestia sa, părintele i-a omis cu eleganță și pe cei care au venit de pretutindeni să îi treacă pragul chiliei, preț de câteva momente, pentru a-și lua hrana spirituală care să îi ajute să meargă mai departe pe drumul vieții, dincolo de Săptămâna Altfel și de Înviere.

Dintr-o Sâmbătă Altfel în care copiii au primit Sfânta Împărtășanie și daruri de la Iepurașul nu putea lipsi și poza de grup, cu părintele înconjurat de micii lui… nepoți duhovnicești. Am surprins și eu un instantaneu al bucuriei, mai… dintr-o parte, lăsând locurile centrale protagoniștilor de toate vârstele.

Share: