Fă din cel mai mofturos copil, un mic bucătar!

Vă propun un joc în bucătărie, chiar dacă nu este locul preferat pentru toată lumea. Ar putea deveni, însă, de dragul celor mici! Au câțiva ani și deja… opun rezistență la unele alimente?! Portocalele sau sarmalele care vouă vă plac sunt de nesuportat pentru copiii voștri și, oricâte trucuri ați folosi, ei nu se lasă păcăliți? E un lucru bun, nu trebuie să vrei să îi faci… copia ta, au dreptul la preferințe și apoi, dacă ar fi toată lumea la fel, ar muri de plictiseală!

Mâncarea înseamnă și iubire, și comunicare, este hrană și pentru suflet, nu doar pentru trup! Așadar, este un bun punct de pornire pentru a juca împreună un joc la masa din bucătărie, cu beneficii pentru ambele părți. Părinții află ce combinații de alimente preferă copiii, iar aceștia se bucură că pot să se joace cu voi și că părerea lor chiar contează, voi nu vă supărați.

Aveți ocazia să descoperiți împreună unele alimente, dacă și voi veți fi mai îndrăzneți în a cumpăra ceva nou și îi veți lăsa pe cei mici să vadă că nici vouă nu vă sunt toate pe plac și că este bine așa. Nu se vor simți forțați să accepte ceva și, cine știe, poate așa se descoperă viitorii chefi, bucătari?! Dacă voi sunteți medici, copiii nu trebuie să vă calce pe urme! În Japonia, marii bucătari fac mai multă școală ca doctorii, zece ani, timp în care învață secretele artei culinare!

Așadar, treceți la joacă! Puneți pe masă un platou cu orez fiert simplu, cu un pic de sare, apoi, boluri cu diverse legume la grătar, trase la tigaie, fierte sau crude, diferite bucățele de carne, pui, curcan, porc, vită, pește și fructe de mare, la fel, preparate la grătar, fierte sau chiar prăjite, pătrunjel tocat, mărar, cimbru, ceapă verde, usturoi dar și alte ierburi aromatice mai aveți printre preferințe sau vreți să le descoperiți împreună, sosuri făcute de voi sau din comerț, ketchup, maioneză, brânză rasă, cașcaval, măsline,  dar și miere, sirop de arțar, dulceață, cremă de ciocolată, zahăr, nuci, alune, fructe deshidratate sau proaspete.

Sigur, alimentația trebuie să fie cât mai sănătoasă. Totuși, crezând că feriți copiii, necumpărând unele produse, poate doar amânați descoperirea lor, încurajând, în schimb, mici secrete în familie și chiar consumarea unor produse interzise în exces. Mai bine le gustați împreună și stabiliți ce anume trebuie consumat, când și în ce cantități. Poate stabiliți și câte o zi de sărbătoare pe săptămână, ziua relaxării, în care fiecare să își satisfacă și acele pofte mai… nesănătoase.

Nu trebuie să puneți pe masă toate alimentele enumerate mai sus, dar diversitatea este mai importantă decât cantitatea! Bolurile trebuie să fie mici, ca pentru micii bucătari, doar pentru ca aceștia să dea de gust alimentelor propuse! Ce nu se consumă nu trebuie aruncat, joaca de-a bucătarii trebuie să îi invețe și simțul măsurii dar și acceptarea provocării ca data următoare când vă jucați, să găsiți ceva de făcut și cu… resturile, celebrele leftovers!

Veți descoperi că vor găsi o cale de a-și pregăti ceva… comestibil, combinând alimente sau condimente la care nu v-ați fi gândit. Dacă orezul nu era preferatul lor sau al vostru, ar putea deveni după jocul ăsta! Apoi, în altă zi, puneți cartofi fierți în loc de orez și continuați.

Nu uitați de cele mai importante… condimente, multă iubire, bucurie, sinceritate și dorința de a experimenta lucruri noi, împreună!

Share: