Ecouri… culinare după masa de Paște
Poate nu e prea târziu să te gândești la celebrele leftovers americane, acele mâncăruri rămase după vreo masă festivă, pe care aș prefera să le numesc ”ecouri… culinare”. Spun asta în speranța că încă nu ai aruncat carnea preparată la cuptor sau la tigaie, castraveciorii în oțet sau în saramură sau… mormanul de piure de cartofi la care nu prea s-a uitat nimeni la masa de Paște. Sigur, mă refer la acele alimente gata preparate rămase pe platouri, nu la cele din farfuriile în care s-a pus cu vârf, ca la reclamă, iar apoi s-a luat doar din vârf.
Există viață și după marile sărbători și orice poate fi reinventat. Poate ai observat cât de repede se umple căruciorul la supermarket sau mall și mai apoi frigiderul, pentru o masă cât mai bogată, cu cât mai multe variante pentru a satisface chiar și cele mai pretențioase gusturi ale invitaților. Și totuși, imediat după masa de la respectiva sărbătoare, fie ea Crăciun, Paște sau zi aniversară, tot la fel de repede se umplu iar mall-urile și supermarket-urile dar și restaurantele și fast-food-urile, pentru că toată lumea vrea deja altceva decât meniul de acasă!
Așadar, nu e vorba doar despre sumele tot mai mari cheltuite pentru respectiva masă festivă, ci și de cele de după, când toată lumea vrea altceva. Este o chestiune de respect față de efortul depus de tine pentru a câștiga banii necesari cumpărăturilor, de efortul depus de tine când ai gătit și, nu în cele din urmă, respect față de familia ta. Chiar și dacă știi că în fiecare an, ce rămâne de la masa ta de Paște bucură vreo familie mai puțin norocoasă ca tine, dăruiește cu stil și cu respect!
Dar, să trecem la treabă! Deocamdată, ia carnea rămasă după masa de Paște, indiferent că e de miel, pui, curcan, porc sau vită, tai-o în cubulețe, cât să umple un castronel, adaugă și un castronel cu cubulețe de castraveciori în oțet sau în saramură, indiferent că a fost oferit invitaților pe masa festivă sau a rămas vreun borcan uitat pe un raft din cămară și deja ai trecut la salata și… prospăturile de sezon, pune și o cană de piure de roșii, dar la fel de bine ar merge și cele cherry, rămase neatinse pe platoul cu gustări de Paște, presară un praf de sare și de piper, dar și unul de usturoi, dacă respectivii castraveți nu îl au deja în borcanul din care i-ai scos, pune și vreo două linguri de ulei vegetal, nu de măsline pentru că schimbă gustul mâncării, acoperă cratița sau tava de cuptor în care ai pus aceste… ecouri culinare și dă-o un clocot rapid, de vreo cinci-zece minute. Gustă de sare, adaugă și o jumătate de linguriță de pastă de ardei iute sau dulce, în funcție de preferințele mesenilor și masa e gata, în fond totul fusese deja preparat termic, tu doar ai lăsat toate acele gusturi minunate la care doar ai visat în post, să se întrepătrundă și să se transforme în ceva nou și îmbietor!
Cu cât ai răbdare să tai carnea mai mărunt, cu atât mâncarea rezultată poate fi folosită pentru un fast food cu siguranță mult mai sănătos decât cel din comerț. Poți umple chifle cu respectiva mâncărică, iar dacă deja sunteți la dietă, poți veni cu varianta foilor de salată umplute, în locul pâinicilor. Dacă piureul de cartofi nu pare interesant nici măcar ca garnitură a noii tale oferte culinare cu castraveciori, atunci pune mâncărica într-o tavă de unică folosință și acoper-o cu respectivul piure, fă-i acestuia niște vârfulețe care se vor rumeni apetisant la cuptor, presară și niște brânză rasă din cea rămasă pe platourile de Paște, dă la cuptor până se… aurește tot și ai un fel de mâncare nou-nouț! De ce de unică folosință tava? Pentru că ai putea dona respectiva mâncărică, dacă până anul acesta ce rămânea de la masa ta de Paște era oferit vreunei familii mai puțin norocoase. Anul acesta, fă-o cu stil și cu respect! Chiar dacă nu ai mai gătit niciodată și totul a fost cumpărat gata preparat, poți încerca ceva nou, doar e simplu să tai totul și să pui într-o tavă!
Sigur, dacă și pâine ai destulă, poți trece feliile prin lapte și apoi prin ou bătut cu un praf de sare și un pliculeț de zahăr vanilat, pentru a le prăji apoi în puțin unt topit și ulei vegetal. E un mic dejun delicios cu gem, cremă de alune sau de brânză dulce. Cu cozonacul este deja altă poveste, așa că voi reveni și cu ecouri… culinare dulci. Păstrează-l chiar dacă se usucă, pentru că vei descoperi că e și mai potrivit pentru un desert care să satisfacă până și cei mai mari mofturoși, care de regulă, culmea, sunt cei mai mici membri ai familiei, nu e amuzant?!
Cred că ți-ai dat seama deja că promovez cu drag acele soluții practice, simple dar eficiente de a opri risipa. Dă o nouă șansă unor lucruri care au ajuns dintr-un motiv sau altul prin casa ta și imediat ce le-ai obținut, parcă nu îți mai plac la fel ca atunci când doar visai la ele. Am spus lucruri dar pot fi și oameni, profesii, relații… și lista se face tot mai lungă. Nu invit la acumularea de produse cu gândul la niște proiecte viitoare, un robinet care poate va fi folositor dacă cel nou se strică și ruginește uitat prin vreo debara, sau cine știe ce eșarfă care așteaptă cuminte să devină perdeluță la bucătărie. Este o provocare la acel punct țintit, punct lovit. Ai o idee, pune-o în practică imediat și, mai ales, prioritizează! Nu lăsa șapte idei diferite să te copleșească deodată!
Leave a Comment