Obișnuiește copilul cu emoțiile tari!

Nimeni nu este scutit de emoții, la un examen, interviu sau la un spectacol pe o scenă. Totuși, ca prin minune, odată ajunși în respectiva situație care este, de fapt, o provocare, o ieșire din zona de confort, toți fac ce știu mai bine pentru a reuși ce și-au propus.

Așadar, și cei mici trebuie obișnuiți cu emoțiile, gradual și din timp, chiar înainte de prima întâlnire cu doamna educatoare și de întâiul spectacol de la grădi. Învață astfel, odată cu voi, părinții și bunicii, că până și un lucru considerat rău, ca frica de a uita versurile unei poezii sau de a nu reuși să impresioneze cu desenele lui, poate fi un lucru bun, reușește să devină mai bun și să vrea să dovedească asta la următorul spectacol sau la următoarea expoziție de pictură!

Copiii iubesc să deseneze și majoritatea iubesc să fie băgați în seamă de adulți, fie cântând în legea lor câte ceva, fie prin micile… comicării spuse sau făcute la o anumită vârstă. Voi, părinții și bunicii, trebuie doar să ridicați ștacheta puțin mai sus și să le organizați o expoziție cu vânzare a desenelor, la care să vină cât mai multă lume, obișnuiții casei dar și vreo doi necunoscuți. În primul rând, cel mic va învăța să își respecte cuvântul dat și să picteze sau să deseneze un anumit număr de tablouri care să fie expuse într-o zi anume, stabilită împreună cu voi, organizatorii evenimentului. Nu anulați evenimentul doar pentru că el se răzgândește, ci organizați-l oricum, tocmai pentru a-l expune și unor eventuale situații în care nu a putut fi la înălțime, va avea de învățat și din asta, dar fără ca voi să îl criticați sau să transformați evenimentul într-o pedeapsă.

În general, veți fi uimiți de cât de mult se străduiesc cei mici să respecte astfel de evenimente, așa că teama de eșec nu trebuie să vă descurajeze pe voi ca părinți sau bunici și să le-o transmiteți și copiilor. La prima expoziție, copilul va învăța și cum să calculeze prețul de vânzare al picturii, cât costă materialele folosite la realizarea ei dar și cât vrea pe munca lui, doar a depus și el un efort! Poate să achite și o mica taxă către voi, organizatorii evenimentului, stabilită din timp, la fel ca și numărul tablourilor și al invitaților. Dacă sunt mai mulți invitați decât tablouri sau vor mai mulți același tablou, trebuie să învețe să își liciteze cât mai bine prețul de vânzare. În plus, va ști să își stăpânească emoțiile pentru a-și face bani de buzunar, va accepta și că poate unele din creațiile sale nu se vor bucura de succes și ca să le poată vinde va trebui să mai lase din preț, dar va afla și că prin munca lui a făcut banii, ba va afla și că… unele opere pot rămâne nevândute dar asta nu trebuie să îl facă să renunțe. Când cel mic nu este prea talentat ca desenator sau ca pictor, merge și cu file din cartea de colorat a lui, scoase la… vânzare.

Un copil care cântă merită aplauze dar și o mică recompensă. Organizați un spectacol în care cel mic să evolueze tot în fața respectivului public dar de data asta cu mai mulți necunoscuți. Faceți o tradiție a spectacolului în cinstea… iepurașului de Paști, a colindelor de Crăciun, de ziua mamei, tatălui sau a bunicului, înainte ca acestea să fie obligatorii la nu știu ce serbare la grădi. Dacă nu vrea să cânte sau nu are voce și nici ureche muzicală, faceți o mică scenetă, cu costumație adecvată. Întrebați-l ce rol ar vrea și faceți ca el, nu ca voi.

Un suc și un fursec se găsesc pentru publicul care să îi dea aceste emoții creatoare celui mic, dar și bucuria lui și a voastră că ați avut succes ca echipă. Bineînțeles, echipa face și pregătirile de dinainte dar și curățenia de după! Cel mic vă poate face și cinste cu o acadea din primii bănuți câștigați. Este un joc foarte antrenant și care îi dă curaj, dacă parcurgeți toate etapele împreună, fără să îi impuneți ce să deseneze, să coloreze sau să cânte, ci prezentându-i mai multe variante și lăsîndu-l să aleagă. De-asta vorbim de expunere graduală la emoții! Nu forțați nota, doar vă bucurați împreună!

Tu cum ți-ai obișnuit copilul cu astfel de emoții? Ai vreo poveste despre cel mic sau chiar despre tine, cum ai depășit tu anumite situații mai delicate? Poți lăsa un comentariu la finalul acestei pagini sau poți trimite o poveste pe adresa livesreverse@gmail.com. Cu siguranță avem de învățat unii de la alții, așa că fiecare poveste contează!

Share: