Dacă ai răbdare cu… proza, descoperi și poezia! E o zi de sărbătoare pentru doamnele de toate vârstele, dar îndrăznesc să spun, este și pentru toți domnii! Sau cum se poartă acum pe rețelele de sociale, pentru… toată lumea!

Ne naștem și cu feminitatea mamei, și cu bărbăția tatei în noi! Sigur, ne sărbătorim femeile o dată pe an și, de dată mai recentă, tot așa ne sărbătorim și tații. Dar ar fi cazul ca între două sărbători din acestea să nu ne considerăm într-un… armistițiu al războiului sexelor, ci într-o pace izvorâtă din iubire!

Într-o lume în care dacă am filma pașii trecătorilor am constata o fustă la sute de pantaloni, totuși, printre aceștia din urmă, am distinge cu siguranță și mersul vioi al femeii pe tocuri, și mersul mai ezitant al bunicii în încălțăminte sport, plătind… factura tocurilor din tinerețe dar și a statului în picioare pe la cozi, prin bucătărie sau prin preajma nepoților prea rapizi și gălăgioși pentru puterile ei, dar întotdeauna iubiți și îngrijiți cu blândețe și cu fermitate. În proporții diferite!

Dacă nu ți-ai cunoscut mama, cu siguranță că ai avut și ai încă niște repere feminine care te-au adus să citești aceste rânduri, educatoarea, învățătoarea, poate vreo vecină care îți astâmpăra foamea când veneai de la școală cu cheia de gât, poate prima șefă care te-a inițiat în tainele machiajului sau, dimpotrivă, ți-a făcut primul nod la cravată!

La Mulți Ani, tuturor, iar dacă nu ai făcut-o deja până acum, când treci prin fața oglinzii, amintește-ți să îți faci și ție această urare, pentru că meriți! Și nu uita că femeia… bărbată, Zoe a lui Caragiale, a ajuns așa și datorită sau din cauza câte unui bărbat care a uitat că el trebuie să care sacoșele și valizele și să dea femeii ce e al femeii! Iar ce ai văzut la mama în casă trebuie îmbunătățit, nu doar repetat! Cred că și Maica Domnului, care trebuie sărbătorită și ea, astăzi, chiar dacă nu în biserici, s-ar bucura ca urmașele ei să ducă ștafeta mai departe, să se updateze ca să se adapteze, într-o permanentă reinventare cu fiecare… inspirație, nu expirație!

Feminitate

Scoate-ți feminitatea la lumină

Și curăț-o temeinic de orice fel de vină,

De ezitări, de amintiri pătate,

De lacrimi și de bărbății forțate!

Scoate-ți feminitatea la lumină,

Să strălucești de-atingere divină,

Să faci ca râsul tău de o secundă

Riduri de lacrimi plânse-n ani s-ascundă!

Scoate-ți feminitatea la lumină

Și lasă bucuria să revină

Timidă sau, dimpotrivă, tumultuoasă,

Să vezi că viața este iar frumoasă!

Scoate-ți feminitatea la lumină

Și fă din orice zi ploioasă, zi senină,

Lasă copila din tine să iasă iar în față,

Copiii și nepoții tăi doar de la ea învață!

”Daca frumusețea stă în ochii privitorului, aprecierea celor privite dă valoare celui ce se uită! Feminitatea este însă singura calitate cu valoare prin sine. Ea dă frâu imaginației artistului, inspiră talentul pictorului, înmoaie inima eroului și naște lumina în ochii privitorului. Mulțumim bunicelor, mamelor, soțiilor, fiicelor, nepoatelor, surorilor, colegelor, vecinelor… sărbătoritelor!”, părintele Marius Moșteanu.

Share: