Transformă un lucru rău în ceva bun! Fă din frică, subiectul unui joc deopotrivă provocator și amuzant pentru toți ai casei, indiferent de vârstă! Până la urmă, cea mai mare dovadă de curaj pe care o poți da copilului este de a-ți recunoaște fricile în fața lui și de a căuta soluții, împreună! Sigur, acestea nu apar din prima, dar puteți începe măcar și privind din partea cealaltă problema! De exemplu, teama mamei de a conduce mașina cu viteză, a ajutat-o să evite multe situații periculoase din trafic, așa cum tatăl speriat de microbi și mereu dornic să fie totul curat și dezinfectat a fost de folos în pandemie!

Nimic nu se compară cu exemplul personal dat de mami și de tati, ba chiar și de bunici, dacă sunt apropiați de nepoți si… pregătiți să intre în joc. Nu uitați că nu este o competiție între generații care se desfășoară în fața celor mici pentru ca aceștia să vă declare câștigători pe voi, bunicii, sau pe voi, părinții, este doar o primă lecție de asumare experimentată în echipă. Acestea fiind spuse și mai ales recunoscute cinstit, treceți la joacă!

Faceți cu cei mici liste cu fricile voastre și ale lor, fără să comentați în vreun fel, ci doar să le notați pe hârtie. Ați putea merge un pic mai departe cu încrederea reciprocă și cu îndrăzneala și să lăsați copiii să enumere frici identificate la mami sau la tati și invers. Începeți apoi prin a citi lista voastră de frici și a-i ruga pe cei mici să spună ce cred despre fiecare în parte, dacă o au și ei sau dacă au avut-o și deja au depășit-o în vreun fel. Pot fi acceptate și glume de-ale lor pe seama unei frici pe care ei nu o au, ci numai voi, important este ca ei să se simtă în siguranță că nu vă supărați și că atunci când vine rândul citirii fricilor lor, nu vor fi forțați să treacă peste orice, doar să fie ca tati sau ca mami, ci vor primi sugestii și sprijin deplin încât să își sporească îndrăzneala.

Este foarte important să vă amintiți periodic, prin astfel de jocuri, că vă puteți baza necondiționat unii pe ceilalți în rezolvarea oricărei probleme și că nu veți râde de fricile lor la prima reuniune extinsă cu prietenii sau familia, ci jocul rămâne între voi.  Încrederea este esențială pentru că nu poți vindeca o frică dând în alta! Poate vouă vă e frică de păianjeni și lor le plac, poate lor le e frică de întuneric sau de cine știe ce personaj din filme, important este ca de fiecare dată când o frică de pe listă primește o rezolvare bună, să fie tăiată de pe listă și această victorie să fie sărbătorită în familie! Poate fi și un foc de tabără sau un grătar… mai modest în care să aruncați o hârtie pe care ați scris respectiva frică, după care să le dați celor mici posibilitatea de a se bucura de niște bezele din acelea coaptă la aceeași flacără care le-a risipit frica!

Nu e nevoie să faceți liste copleșitoare cu frici inventate numai ca să vedeți cum reacționați la ele și nici să discutați toată lista deodată. Când vă plictisiți de jucat, puneți lista deoparte până la următorul joc și trageți și concluzia comună: nimeni nu este scutit de frici și nu este o rușine să le recunoască, pentru că așa începe și vindecarea. Vor ști să devină mai curajoși și la grădi sau la școală, pentru că vor avea soluții tocmai de la jocul ăsta. Cel mai rău este când copilul își mărturisește frica, iar adultul îl forțează să treacă peste, fără încurajare, ci doar cu glume sau exemple de prin casele altora.

Tu cum ți-ai vindecat o frică sau cum ți-ai ajutat copilul să o facă? Dacă ai soluții sau întrebări, le poți trimite la adresa livesreverse@gmail.com sau poți scrie un comentariu în josul acestei pagini. Toți copiii merită să fie fericiți!

Share: