”Clasica” maioneză de post pe bază de pufuleți al căror gust cu greu poate fi acoperit de alte ingrediente va fi doar o amintire, după ce vei încerca această rețetă. De ce maioneză de post făcută în casă? Pentru că tu controlezi cât ulei vrei să consumi dar și restul ingredientelor, eliminând din start o serie de chimicale prezente în variantele comercializate în magazine.

Îți prezint… tărâțele de ovăz! Sunt sănătoase, minunate pentru problemele digestive, foarte indicate și în dietele pentru pierderea în greutate și mai au un avantaj: absorb o mare cantitate de lichid, transformându-se într-o pastă al cărei gust este discret și plăcut.

Așadar, după experiența ”clasicei” variante cu gust de mămăligă a maionezei din pufuleți, înmoaie patru linguri de tărâțe de ovăz din varianta cea mai fină în câteva linguri de apă caldă, cât să le poți amesteca până nu mai simți duritatea cojițelor de tărâțe. Acestea oricum vor dispărea complet odată maioneza făcută, pentru că ele continuă să absoarbă lichid. Peste tărâțele înmuiate adaugă o lingură de muștar, încorporeaz-o bine și începe să adaugi uleiul, cam 6-8 linguri. Potrivește de sare, adaugă și o linguriță de zeamă de lămâie, mai pune o lingură de ulei, pentru a omogeniza mai bine, și maioneza de post e gata pentru consum! Culoarea galbenă este dată de muștar, ai putea opta pentru cel galben dar poți folosi din cel pe care îl ai în casă, cu condiția să nu fie din cel iute, dacă vrei să mănânce și cei mici din noua ta maioneză.

Cantitățile de aici sunt cele de bază, poți obține câtă maioneză vrei, reglând din cantitatea de tărâțe și de muștar, uleiul și zeama de lămâie fiind tot la aprecierea ta, doar tu stabilești cât ulei vrei să consumi. Un lucru e sigur, nu se taie, tărâțele absorb lichidul! Dacă vrei să fie cu o textură cât mai fină, trece-o printr-o sită, doar există soluții la orice! Este o pastă cu gust neutru, cu care îți poți prepara diverse salate sănătoase și gustoase, inclusiv salata de vinete, fără să folosești produsele de post tentante dar și ele pline de tot felul de substanțe nu tocmai sănătoase. Poți adăuga în mijlocul castronului cu maioneză o combinație de cubulețe de roșii, castraveți, ardei și ceapă și să o transformi într-o gustare sănătoasă.

În general, maionezele vegane și vegetale, cele fără ou, adică, conțin ca agent de îngroșare amidonul de porumb, care nu este la fel de bun pentru organism ca tărâțele de ovăz. Sigur, există și post fără maioneză dar dacă totuși vrei ceva nou, încearcă rețeta asta! Măcar te scapă de constipație și de disconfortul abdominal și o poți include și în consumul din afara perioadelor de post, mai ales dacă vrei să mai dai jos câteva kilograme după ”cura” de glucide și de amidon din post. Este o variantă pe care o poți prefera celei clasice pe bază de ou, pentru că nu este la fel de consistentă ca aceea și este mai sănătoasă.

Share: