În entuziasmul cumpărăturilor pentru sărbători, amintiți-vă că este, poate, primul an, al doilea sau al… cincilea în care mergeți cu copiii sau nepoții la mall sau în alte spații aglomerate! Sunt mari ștrengari, curioși foarte și, uneori, vă cam… scapă din mână când văd ceva interesant.

Amintiți-vă că pentru cel mic poate fi o traumă să se trezească singur într-o mare de oameni! Un copil vede lumea cam de… jos în sus, vede o grămadă de picioare grăbite, sacoșe, cărucioare, iar ca să le identifice cu chipurile cunoscute, trebuie să se dea pe spate și să privească în sus cam cum faceți voi când vreți să priviți la un anume nor de pe cer! Blugii lui tati sau ai bunicului sunt cam tot ca ai altor tați și bunici și, deși doamnele nu își doresc asta, paltonul mamei sau al bunicii poate fi la fel cu al altor mame sau bunici! Care dintre voi nu s-a trezit vreodată luând de mână sau mergând lângă cineva crezând că e tata?!

Cea mai simplă soluție… anti-rătăcire pentru sărbători fericite ar fi să confecționați un cartonaș plasticat cu numele copilului și numerele voastre de telefon. Dacă este prea mic să știe de el și să îl scoată din buzunarul jachetei sau al pantalonilor, transformați respectivul cartonaș într-un ecuson sau o insignă colorată frumos dar nu în exces, tocmai ca persoana care găsește micuțul rătăcind speriat în căutarea voastră să remarce informația și să acționeze rapid. Puteți transforma chiar confecționarea cartonașului într-o activitate distractivă cu cei mici, îl pot decora chiar ei, spre amuzamentul dar și… personalizarea ecusonului sau insignei! Scoateți telefonul de pe vibrații și puneți o sonerie adecvată gălăgiei din jur, tocmai pentru ca și voi să auziți mai repede… apelul special! Uneori, copilul descoperă primul că s-a rătăcit, în timp ce voi continuați ”goana după cadouri”, deci chiar contează să auziți telefonul la timp!

Cu cei mai mărișori stabiliți încă de acasă, dacă spațiul vă este deja cunoscut, unde anume să vă găsiți dacă tu ai zăbovit prea mult la raionul cu parfumuri ori cu articole sport, iar el nu a fost atent și a continuat să… exploreze magazinul și s-a trezit că nu te mai vede. Amintiți-vă că una este discuția relaxată de acasă și alta este realitatea în care se trezește că nu știe de voi și se poate panica! În cazul rătăcirii într-un supermarket, cel mai bine este să se îndrepte spre angajați și să le spună numele tău și numărul de telefon, dar și mai bine, să aibă în buzunarul jachetei sau pantalonilor, cartonașul plasticat cu toate astea. Nu de alta, dar și tu, dacă te ia repede cineva, te mai zăpăcești de uiți și câți ani ai! Vă puteți da întâlnire în fața unui anume magazin de bijuterii sau de articole dintre cele mai scumpe tocmai pentru că nu sunt aglomerate! Poate chiar să intre acolo, să aștepte. Sigur va fi remarcat de vânzătoare și ajutat să își găsească părinții sau bunicii!

Amintiți-vă cum procedați atunci când vă regăsiți! Voi cum v-ați dori să fiți primiți de cineva după ce ați trecut prin niște momente dificile? Nu vă vărsați nervii și frustrările pe copii, dar nici nu transformați regăsirea într-un motiv de sărbătoare. Există măsură în toate. În primul rând, cel mai bine ar fi să vă planificați ieșirile la cumpărături din timp, la ore mai neaglomerate, să faceți dintr-o singură listă mai multe, tocmai ca să nu petreceți mai mult de două ore în spații aglomerate în care entuziasmul celui mic scade mult mai repede decât al vostru!

Renunțați la mașină, mergeți pe jos și descoperiți cât de multe sau de puține puteți căra dar luați în calcul să vă ajungă energia nu doar prin mall, ci și la drumul spre casă, făcut… la pas domol! Pentru fericiții posesori ai copiilor până într-un an, purtarea acestuia în port-bebe-ul tip backpack ajută la temperarea mersului în exces prin zone aglomerate dar și la înjumătățirea listelor de cumpărături. Renunțați la cărucioare și amintiți-vă de ocupanții lor, care, oricât de confortabil ar sta în ele, tot își pierd răbdarea. Nu în ultimul rând, nu… îndopați copiii cu diverse gustări, doar ca să reziste mai mult la cumpărături! Știu că nu arată prea frumos și… politicos acest îndemn, dar cam așa se mai închid gurițele celor mici când își pierd răbdarea la coadă!

Scopul cumpărăturilor pentru sărbători este bucuria, nu frustrarea, epuizarea și furia! Există viață și după sărbători, deci nu exagerați nici cu mâncarea, nici cu decorarea, nici cu… răsfățarea!

Pixabay & Reverse-Lives photos

Share: