Experimente culinare pentru toată familia

Odată cu… internaționalizarea culinară, au apărut pe piață și plante aromatice, fructe și legume noi, cu arome complet diferite de cele folosite în bucătăria tradițională. E bine să faci un lucru nou în fiecare zi ca să eviți rutina, așa că poți începe din bucătărie, cu toată familia, chiar și cu membrii ei cei mai noi și mai pretențioși!

Experimentează un gust nou, chiar și cu riscul de a nu fi deloc cum ți-ai imaginat și consideră că este o provocare asumată de a-l transforma pe placul papilelor tale gustative! Vestea bună este că există și soluții pentru a nu da banii pe tot felul de plicuri și borcănele pline cu… prafuri scumpe și care fie ajung direct la gunoi, fie rămân uitate prin bucătărie. În primul rând, există magazine care vând condimente vrac, la gramajul dorit de tine și, cel mai important, înainte să dai vreun ban, poți mirosi și uneori chiar poți gusta, încât să știi exact pe ce dai banii. Pentru începători în ale bucătăriei, astfel de magazine sunt ideale.

Dacă totuși crezi că rețeta unui anume preparat nu are cum să nu îți placă și cumperi condimente sau legume cu gustul cărora nu ești familiarizat și te trezești după ce ai băgat vreo sută de lei în oală că nu poți mânca din cauza aromei care îți amintește de ceaiul de plante pe care ți-l făcea bunica atunci când erai răcit, există o soluție și la asta! În general, usturoiul rezolvă orice problemă, acoperind aroma nepotrivită. Ar mai fi și oțetul, dar acesta nu se potrivește tuturor preparatelor. O maioneză sau o cremă de brânză cu usturoi sau cu ceapă tocată mărunt salvează chiar și preparatele cele mai pline de mirodeniile Indiei! O altă variantă ar fi cea cu tzatziki, care merge de minune la legume și carne, deopotrivă!

Și curry acoperă alte arome, numai că trebuie să îți placă. Legumele pot fi scurse de sosul buclucaș și reinventate cu o maioneză amestecată cu muștar de Dijon din cel simplu, cu pastă de ardei dulce sau iute ori cu hrean, o soluție iute la propriu și la figurat, dar orice e mai gustos cu puțină maioneză picantă. Și cum orice e mai gustos și prin prăjire, orice preparat curățat cât mai bine de condimentul cu gust ciudat se poate… șnițeliza! Dat prin făină, ou și pesmet sau chiar prăjit simplu, devine o mâncare reinventată cu succes, spre bucuria întregii familii.

Și la capitolul dulciuri, un gust pregnant de scorțișoară, nucșoară, cuișoare sau ghimbir este mai ușor suportat în compania unei creme sau înghețate cu vanilie, ciocolată sau caramel sărat.

Așadar, nu te speria, există și planul B! În primul rând, chiar dacă nu ți-a plăcut tarhonul, salvia, varza kale sau cine știe ce fruct exotic, cheltuiala făcută cu produsul respectiv trebuie văzută ca o investiție în educație, măcar nu e daună totală ca la mașini, ai aflat ce nu îți place, chiar dacă ai dat un ban în plus. Cel mai simplu este să arunci și să cumperi altceva, dar cea mai mare satisfacție o ai dacă reușești să salvezi situația și să le arăți și copiilor că e bine să fie inventivi și îndrăzneți.

Pixabay picture

Share: