Salată cu… jumări de somon
Chiar dacă peștele de mare și de ocean este un aliment foarte sănătos, recomandat și în tot felul de diete, datorită conținutului de Omega-3 benefic inimii, circulației sanguine și reglării nivelului de colesterol, el nu este încă în preferințele noastre. Dacă te numeri printre cei care consumă pește doar de câteva ori pe an, e timpul să te ispitesc cu două rețete foarte gustoase și ușor de preparat, pe care le poți servi pe post de aperitiv și fel principal de Florii, de exemplu!
La aperitiv, îndrăznește o salată cu somon și hering afumat la cald presărată cu… jumări de somon. Cantitățile le stabilești tu, în funcție de numărul de invitați dar și de ”rezistența” acestora la masa pe bază de pește. În orice caz, la 500 de grame de somon afumat, adaugi 250 de grame de hering, câteva rondele de calamar, o ceașcă de capere, o cană de măsline Kalamata fără sâmburi, zeama și coaja de la o jumătate de lămâie, sare, piper, șase linguri de ulei și mărar proaspăt tocat, cam o legătură.
În primul rând, trebuie să te ocupi de partea crocantă a acestei salate dar și cea care o face mai specială. Ea vine din pielea somonului afumat la cald sau fiert, pe care o poți scoate foarte ușor. Taie pătrățele de aceeași mărime pielea somonului, dă-le cu sare, trece-le prin făină și prăjește-le în baie de ulei, până se fac aurii și crocante. Devine interesant, nu-i așa?! Scoate ”șoriciul” de somon crocant pe un prosop de bucătărie absorbant și continuă cu restul salatei. Prăjește rapid și rondelele de calamar. Rupe în bucăți potrivite carnea de somon și de hering, adaugă și restul ingredientelor, amestecă bine și la final presară pătrățelele de ”șorici” de somon crocante. Dacă nu te împaci cu peștele afumat, fie el și la cald, poți alege file de somon crud, pe care îl fierbi în apă cu sare și abia apoi scoți pielea, o usuci între două prosoape de bucătărie și o prăjești. Opțional poți adăuga și câțiva creveți, cartofi fierți și ceapă roșie sau verde, dar asta dacă vrei să transformi aperitivul în fel principal.
Și la felul principal poți să mergi tot pe somon, la tigaie, cu puțin rozmarin și unt cu capere dar dacă vrei să nu stai prea mult pe lângă aragaz, îl poți prepara la cuptor, pe pat de lămâi picante. Ai nevoie de un file de o jumătate de kilogram. Îți recomand călduros tava de aluminiu de unică folosință, tocmai pentru că poți scăpa de deranjul de după masa copioasă, nu speli vase, doar reciclezi tava care chiar își face bine treaba. Așadar, ungi tava cu ulei, presari sare, cimbru și praf de usturoi, apoi așezi rondele de lămâie, iar pe acestea le presari din nou cu aceeași combinație de condimente. Așezi pe rondelele de lămâine fileul de somon, îl poți pune întreg sau deja porționat în funcție de numărul de invitați sau poți apela și la varianta cotletelor de somon, la fel de gustoasă. Presari și peștele cu sare, cimbru și praf de usturoi, apoi presari o cantitate generoasă de capere din oțet peste toată povestea noastră pescărească și dai la cuptor până când somonul trece de la rozul acela intens la cel pal. Cam într-o jumătate de oră ar trebui să fie gata, dar asta stabilește fiecare în funcție de cantități și de tipul cuptorului.
La fiecare porție de pește pe care o așezi pe farfurie și cu rondele de lămâie și capere, mai adaugă și câțiva castraveciori în oțet sau chiar salată de varză acră cu gogoșari și castraveți tăiați fin. Nu te teme de capere, dacă nu ai mai avut ocazia să le guști! Sunt picante și amintesc bine de gustul de muștar dar la un nivel mai aparte. Merită să încerci ceva nou în fiecare zi!
Leave a Comment